Handbal spelregels

Handbal voor de jongste jeugd (H, F, E en D)
In seizoen 2014-2015 is het NHV begonnen met het vernieuwen van het jeugdhandbal. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken is daarbij het doel. Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Kinderen handballen voor plezier en spelvreugde. Ontwikkeling moet centraal staan en niet het resultaat. Het handbal van de jeugd kenmerkt zich door ‘chaos’, waar volwassenen meer houden van structuur. Kinderen willen bewegen en daarom moet verdedigen gericht zijn op het weer in balbezit komen en niet op het voorkomen van doelpunten. In de nieuwe richtlijnen voor de jongste jeugd is het daarom verplicht op eigen helft balgericht offensief te verdedigen (gezicht naar de bal).

H en F-jeugd

E-jeugd

D-jeugd

Overzicht
Ontstaat er bij de wedstrijd een verschil van mening/inzicht? Houd dan in het achterhoofd dat de kinderen ‘gewoon lekker willen handballen’.

Handbal voor overige jeugd (vanaf C) en senioren
Placemat voor jeugd vanaf D/C: voorzijde en achterzijde.

Het NHV heeft het jeugd-spelregelboekje gemaakt, waarin met veel tekeningen de belangrijkste spelregels worden uitgelegd. Daarnaast is er het officiële spelregelboekje van de NHV met aanvullingen van juli 2016. De handgebaren van de scheidsrechter staan in alle boekjes. Hier vind je meer informatie over de leeftijdsindeling of de wedstrijdattributen en speeltijden.

Spelregelbewijs
Met ingang van 1 juli 2015 is het verplicht om een spelregelbewijs te behalen voor jeugd die naar A-jeugd gaat en voor coaches vanaf C-jeugd. Dat kun je hier doen. Je kunt op deze site ook oefenen. Bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  kun je een activatiecode aanvragen

Spreekbeurt/werkstuk
Wil jij op school een spreekbeurt doen over handbal? Bij het NHV kan je een leuk spreekbeurtpakket aanvragen. Ook heeft White Demons een tas gemaakt met spullen over handbal en dan met name over onze vereniging. In de tas zitten bijvoorbeeld een tenue, rode en gele kaart en een placemat over het spel. Lees hier verder waar je de tas kunt ophalen.